UBUNTU VE MACOS

  Ubuntu
Ubuntu, Linux tabanlı özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Ubuntu'nun hedefi, bilgisayar kullanıcılarına kullanımı ve kurulumu oldukça kolay, güncel ve güvenli bir işletim sistemi sunmaktır. Ubuntu, 20 milyonu aşkın kullanıcısıyla dünyanın en yaygın masaüstü Linux dağıtımıdır.

Ubuntu, herkesin özgürce kullanabildiği; yayınlamakta, kopyalamakta ve kodlarını değiştirip geliştirebilmekte özgür olduğu yazılımlardan oluşur. Bunların çoğunluğu GNU Genel Kamu Lisansı ile güvence altına alınmış, özgür yazılım / açık kaynak yazılımlardır.


Ubuntu Güney Afrika'lı girişimci Mark Shuttleworth'e ait Canonical Ltd.'nin sponsorluğunda geliştirilmektedir. Canonical, Ubuntu'yu bireysel ve kurumsal tüm kullanıcılara tamamen ücretsiz olarak sunmakta, teknik destek isteyen kuruluşlara destek hizmeti vererek gelir elde etmeyi amaçlamaktadır. Canonical Ubuntu'yu açık kaynak kodlu ve özgür yazılım olarak sunduğu için, dünya çapında bu işletim sistemini kullanan ve geliştiren gönüllü kullanıcıları sayesinde, tüm bir işletim sistemini tek başına geliştirmek zorunda kalmaz. Tüm Linux katkıcılarının yaptığı geliştirmeler, onu temel alan Ubuntu'yu da doğrudan geliştirir.

Ubuntu, Canonical Ltd. ve Mark Shuttleworth tarafından finanse edilmektedir. Mark Shuttleworth, 8 Temmuz 2005'te, Ubuntu'nun uzun vadede geleceğinin korunması ve gelişiminin sürdürülebilmesi için Ubuntu Vakfı'nı kurmuştur ve başlangıç fonu olarak 10 milyon dolarlık bir bağışında bulunmuştur.

Ubuntu'nun altı ayda bir yeni sürümünü yayınlanmaktadır. Canonical, iki yılda bir yayınlanan LTS (Uzun Süreli Destek, Long Term Support) sürümlerine, hem masaüstü için hem de sunucu ortamlarında 5 yıl boyunca güncelleme desteği sunmaktadır. Ara sürümler için ise 18 ay boyunca güvenlik yamaları, geliştirmeleri ve yazılım güncelleştirmeleri desteği sunulmaktadır.
UBUNTU ile ilgili görsel sonucu
Canonical; Ubuntu, Ubuntu Server, Ubuntu TV ve Ubuntu Phone dışında ubuntu-benzeri Kubuntu, Edubuntu sürümlerini desteklemekte ayrıca Xubuntu, Ubuntu Studio ve Mythbuntu türevlerinin de gelişimine katkı sunmaktadır.

Ubuntu sözcüğü, Zulu dilinde "insanlık" demektir, aynı zamanda "başkalarına karşı merhametli, şefkatli, iyiliksever" olmak gibi insani değerlerin temel alındığı bir dünya görüşüdür. Buradan hareketle Ubuntu, İnsanlık için Linux (Linux For Human Beings) sloganını kullanır.

Ubuntu hayranları takvimlerinizi işaretleyin! Canonical, popüler açık kaynak kodlu işletim sistemi Ubuntu ile çalışan ilk cihazını Ekim ayında resmen tanıtacağını duyurdu. Yani Ubuntu mobil işletim sistemi ile çalışan akıllı telefon Ekim ayında kullanıcıları ile buluşacak.

Canonical firmasının kurucusu Mark Shuttleworth, bir röportajında, Ubuntu ile çalışan akıllı telefonun ABD'de Ekim ayında kullanıcılarla buluşacağını söyledi. Ancak çıkacak telefonlar hakkında detay vermedi
KİM TARAFINDAN GELİŞTİRİLİYO
Ubuntu projesi, Linux ve özgür yazılımın, bilgisayar kullanıcılarının günlük yaşamının bir parçası haline gelmesi amacıylaGüney Afrikalı girişimci Mark Shuttleworth öncülüğünde, bu amaç için kurduğu Canonical Ltd. firması bünyesinde 2004 yılında başlatılmıştır. Ubuntu günümüzde yine Mark Shuttleworth yönetiminde Canonical ve gönüllü Ubuntu topluluğu tarafından geliştirilmektedir
TÜREVLERİ NELERDİR?
Ubuntu'nun geliştiricisi Canonical Ltd. masaüstü, sunucu, bulut ve nesnelerin internetine (ioT) yönelik olarak Ubuntu Desktop, Ubuntu Server, Ubuntu Cloud, Ubuntu Core isimli türevlerini resmi olarak geliştirmekte ve desteklemektedir. İsteyen kişi ve kuruluşlara ücreti karşılığında teknik destek sağlamaktadır. Canonical ayrıca Çin Halk Cumhuriyeti ile 2013 yılında yapılan anlaşma gereğince Çin'e yönelik olarak yerelleştirilmiş sürümünü yayınlamaktadır.
Eski bilgisayarlarda da kullanılmaya uygun türevi Lubuntu'dan bir görüntü
  • Kubuntu: KDE masaüstü ortamını kullanan türevi.
  • Lubuntu: Düşük sistem kaynağı tüketen LXDE masaüstü ortamını kullanan türevi
  • Xubuntu: Düşük sistem kaynağı tüketen Xfce masaüstü ortamını kullanan türevi.
  • Ubuntu MATE: MATE masaüstü ortamını kullanan türevi.
  • Ubuntu Budgie: GNOME üzerine Budgie kabuğunu kullanan türevi.
  • Ubuntu Studio: Profesyonel video, ses ve grafik düzenleme işlerine yönelik hazırlanan türevi.
  • Mythbuntu: MythTV yayınlarını Ubuntu ile birleştirmeyi amaçlayan türevi.


Ubuntu resmi olarak, GNOME adı verilen bir masaüstü ortamını kullanır. Masaüstü ortamı bir işletim sisteminin görünen yüzünü teşkil eder. Canonical farklı masaüstü ortamı kullanmak isteyen Linux severler için ve daha başka ihtiyaçlar için  yayınlamaktadır. Aşağıda sıralanan bu türevler resmi olarak Canonical tarafından yayınlanmakla birlikte kullanıcıları resmi olarak desteklenmez. Bu türevleri kullanan kullanıcılar her türlü hata ve çözüm için ancak ilgili gönüllü topluluklardan destek alabilirler.

                                                         macos

Macintosh İşletim Sistemi, kısaca Mac OS, Apple firması tarafından piyasaya sürülen Apple’ın daha sonra “Mac OS” olarak isimlendireceği şeyin orijinal hali olan, tamamlayıcı ve isimsiz sistem yazılımı ilk olarak 1984 yılında orijinal Machintosh ile tanıtılmıştır. En son ana sürümü Mac OS X‘tir. Mac OS ailesinde Mac OS 7, Mac OS 9 ve Mac OS X vardır.Mac OS X Macintosh Operating System’in kısaltmasıdır. Sonundaki X roma rakamındaki 10’u temsil eder. Bu yüzden ABD’de Mac os X ‘iks’ yerine Mac os 10 ‘ten’ denir. Mac Unix türevi açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir. Yasal olarak sadece Apple marka bilgisayarlar ile uyumludur. Grafik açısından çok ayrıcalıklı olduğundan genellikle yayıncılık alanında ilgi görür.

Peki Mac’in belli başlı özellikleri nelerdir

PDF ve Quartz teknolojilerini kullanarak sistem çapında vektörel grafikler sunar.
512×512 piksele kadar çıkabilen yüksek renkte, yeniden boyutlandırılabilen simge kullanımına destekler.
Sistemdeki tüm metin alanları yazım kılavuzu, imla düzeltme, sözlük, değişik seçim şekilleri, otomatik tamamlama, sürükle-bırak ve sistem servisleri ile uyumludur. Kısacası, kullandığınız her metin kutusunda sayılan özellikleri kullanmak mümkündür, yazılımcının özel bir çaba sarfetmesi gerekmez.
Yüksek kalitede görüntü yumuşatma ve gölgelendirme.
Açık uygulama pencerelerini hem uygulamaya göre erişime, hem ekranda görülen sıraya göre erişime açmıştır.
ColorSync: Sistemdeki görüntü motoru basıma hazır, kağıt üzerine çıkacağı, ya da değişik ortamlarda gösterileceği bildirilen görüntülerin renk kalibrasyonunu kendiliğinden yapar.
OpenGL sayesinde grafik çizimleri için donanım bazlı hızlandırma sağlar, bu teknolojinin adı Quartz Extremedir.
Exposé adlı özellik sayesinde tek tuş ya da fare hareketi ile tüm açık pencereler, öndeki uygulama pencereleri ya da masaüstü ekrana gelir.
Sistemdeki uygulamaların çok büyük bir kısmı Unicode desteklidir.
Yerelleştirme ve tercümeyi kolaylaştıran bir mimari sunar. Çoğu yazılım için yazıımın kendisi, kullanıcı arabirimi ve arabirimde kullanılan dil birbirinden tamamen bağımsızdır.
FileVault özelliği AES-128 kullanarak kullanıcı verisini şifreler.
Widget denilen ufak yazılımları barındıran Dashboard katmanı sayesinde ufak işleri halleden yazılımcıklar el altından tek tuşla çağırılıp hemen saklanabilir. Safari tarayıcısında açılan herhangi sayfadan sadece fare kullanılarak bu ufak yazılımcıklar yaratılabilir.
Sistem çapındaki dosyaları, resimleri, e-postaları, adresleri ve daha birçok türü arayabilen Spotlight sayesinde içerik aramaları çok hızlı olarak gerçekleşir. Arama sonuçları sanal klasörler olarak saklanabilir.
Quick Look sayesinde sistem üzerindeki hemen hemen her dosya, dosyayı yaratan uygulamayı çalıştırmadan görüntülenebilir.MACOS ile ilgili görsel sonucu
Automator son kullanıcılar için rutin hale gelen görevleri otomatik hale getirebilen bir yazılımdır. Uzun süre önce Apple tarafından geliştirilmiş olan AppleScript’i daha da kolay kullanılan bir teknoloji haline getirmiştir.
Birden fazla kullanıcının aynı bilgisayarı farklı ayarlarla kullanabilmesini sağlayan profiller sunar.
Sistem çapında İngilizce sesli komut tanıma ve metin okuma özelliği mevcuttur. Bu teknolojinin bir ileri aşaması olan VoiceOver sayesinde Mac OS X görme engelli kullanıcılara ekranda neler olup bittiğini anlatır.
Standart kurulumla gelen iChat yazılımı İnternet üzerineden 3 kişinin aynı anda görüntülü konferans yapmasını, 10 kişinin aynı anda sesli görüşme yapmasını sağlar. Sanal olarak sunumlar, uzaktan ekran kontrolü, arkaplan filtreleri ile gelir.
Time Machine (Zaman makinesi) sisteminizi kurduğunuzdan itibaren herhangi bir zamana geri giderek yanlışlıkla sildiğiniz veya bozuk dosyaları geri getirebilmeyi, dosyaların her değişikliğini geri alabilmeyi, eski sürümlerin içlerinde arama yapabilmeyi sağlar.
Spaces sayesinde birden fazla sanal masaüstünde yazılım kümeleri tanımlanabilir.

Mail yazılımını kullanarak yapılacaklar listesi hazırlama, takvim notları alma. Özelleştirilebilen şablonlarla iLife uygulamalarındaki içeriği diğer kullanıcılarla kolayca paylaşabilme.

Mac İşletim Sistemi Sürümlerinin İsimleri
  • Mac OS X 10.0 – Cheetah, Çıkış tarihi 24 Mart 2001
  • Mac OS X 10.1 – Puma, Çıkış tarihi 18 Temmuz 2001
  • Mac OS X 10.2 – Jaguar, Çıkış tarihi 6 Mayıs 2002
  • Mac OS X 10.3 – Panther, Çıkış tarihi 23 Haziran 2003
  • Mac OS X 10.4 – Tiger, Çıkış tarihi 4 Mayıs 2004
  • Mac OS X 10.5 – Leopard, Çıkış tarihi 26 Haziran 2006
  • Mac OS X 10.6 – Snow Leopard, Çıkış tarihi 9 Haziran 2008
  • Mac OS X 10.7 – Lion, Çıkış tarihi 20 Ocak 2010
  • Mac OS X 10.8 – Mountain Lion, Çıkış tarihi 16 Şubat 2012
  • Mac OS X 10.9 – Mavericks, Çıkış tarihi 10 Haziran 2013
  • Mac OS X 10.10 – Yosemite, Çıkış tarihi 2 Haziran 2014
  • Mac OS X 10.11 – El Capitan, Çıkış tarihi 8 Haziran 2015
  • macOS 10.12 – Sierra, Çıkış tarihi 13 Haziran 2016

Apple, Mac OS X işletim sistemindeki X harfi Roma rakamından gelmiştir. 10. sürüm olduğu için roma rakamı ile 10 olan sayısı temsil etmektedir. Yani Mac OS 9’dan sonra gelen işletim sistemi. Mac OS X işletim sisteminin sürümlerinin isimleri kedigillerden gelmektedir. Mac OS X 10.0 sürümünün kod adı Cheetah, Mac OS X 10.1 sürümünün kod adı Puma idi. İki sürüm de Mac OS X 10.0 ve Mac OS X 10.1 olarak piyasaya sürülmüşlerdi.
Mac OS X 10.2 sürümünden itibaren Apple işletim sistemlerini sürüm numaraları ile değil, kod adlarıyla piyasaya sürmeye başladı. Bunun sonucu olarak Mac OS X 10.2 Jaguar ismiyle, Mac OS X 10.3 Panther ismiyle, Mac OS X 10.4 Tiger ismiyle, Mac OS X 10.5 Leopard ismiyle piyasaya sürüldü. Bütün Mac OS X sürümlerinin isimleri ise şöyle;

Yorumlar

Popüler Yayınlar